Commons:Overwriting existing files/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Overwriting existing files and the translation is 99% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Overwriting existing files and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Shortcuts

Deze richtlijn gaat over wanneer en hoe gebruikers wel of niet bestaande bestanden moeten overschrijven.[1] Begeleiding hierover is nodig omdat zowel Wikimedia-projecten met commons-bestanden als externe hergebruikers die rechtstreeks Commons-inhoud gebruiken er op vertrouwen dat bestanden redelijk stabiel zijn. Als gevolg hiervan is de basisregel dat bestaande bestanden niet mogen worden overschreven met wezenlijk verschillende inhoud, terwijl kleine verbeteringen de vorige versie moeten overschrijven (maar zie hieronder voor uitzonderingen). Bij twijfel, of om conflicten tussen gebruikers op te lossen, upload als een nieuw bestand.

Veel overschrijven voldeden niet aan deze richtlijn, dus nu kunnen alleen gebruikers met het recht autopatrol bestanden overschrijven die door andere gebruikers zijn gemaakt. Als u bestanden wilt overschrijven die door andere gebruikers zijn gemaakt, vraag dan autopatrol aan. Als u niet in aanmerking komt voor dit recht, kunt u om een uitzondering verzoeken voor een specifiek bestand.

Wanneer u het bestaande bestand niet overschrijft, moeten wijzigingen worden geüpload onder een nieuwe naam (idealiter vergelijkbaar met de oude), en de bestandsbeschrijvingspagina moet een link bevatten naar het oorspronkelijke bestand en de oorspronkelijke auteur(s) vermelden.

WEL overschrijven

Kleine verbeteringen

✓[OK] Gebruik als algemene regel de link "Een nieuwe versie van dit bestand uploaden" alleen voor relatief kleine verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn

  • vervanging door versies met een hogere resolutie van hetzelfde bestand, echter zonder kunstmatige methoden te gebruiken om een hogere resolutie te genereren
  • Kleine en onomstreden kleurcorrectie, ruisonderdrukking, perspectiefcorrectie etc.
  • verwijdering van een watermerk
  • een nodige 90/180/270° rotatie of kleine rotatiecorrecties van afbeeldingen die niet rechtop staan
  • kleine bijsnijding
  • onomstreden correcties op diagrammen, kaarten of grafieken, als er een nauwkeurigere versie beschikbaar is
  • correctie van SVG-fouten
  • vertalingen toevoegen of corrigeren, spelfouten herstellen (bijv. "grote" wijzigen in "groter")

en soortgelijke dingen waarbij de essentiële samenstelling niet wordt gewijzigd. Dit kan een kleine bijsnijding zijn, bijvoorbeeld om een recent toegevoegde rand te verwijderen (upload niet met bestanden die delen van historische afbeeldingen verwijderen), maar agressieve bijsnijdingen moeten meestal worden geüpload onder een nieuwe naam, zoals "Oude afbeeldingsnaam (crop).jpg".

Correctie van kleine fouten wordt meestal beschouwd als een kleine verbetering. Hoe uitgebreider de correctie, hoe waarschijnlijker het echter is dat het beter is om de gecorrigeerde versie als een nieuw bestand te uploaden (om mogelijke meningsverschillen over de vraag of de correctie geschikt is, en mogelijk een uploadoorlog) te voorkomen, en indien nodig het oude bestand te nomineren voor verwijdering.

NB: een bestand met afbeeldingsaantekeningen verliest deze aantekeningen als de pixelafmetingen veranderen – zie: Beperkingen. Dit is geen reden om een bestand te splitsen bij het aanbrengen van kleine verbeteringen, omdat de aantekeningen opnieuw kunnen worden ingevoerd.

Uitzonderingen

✘ Als er digitale restauratie wordt gedaan aan een historisch document of kunstwerk, moet de restauratie (hoe klein ook) altijd worden geüpload onder een nieuwe bestandsnaam van het oorspronkelijke bestand, met een link terug naar de bron waarop het was gebaseerd in het veld 'andere versies' van het nieuwe bestand. De aangebrachte wijzigingen moeten ook voldoende gedetailleerd worden gedocumenteerd om ze, indien mogelijk, te reproduceren. Dit is de beste praktijk voor restauraties, omdat het gebruikers en latere restaurateurs in staat stelt om de keten van verbeteringen te volgen en een gedetailleerde vergelijking te maken met de originelen. (Als een restauratie die al is uitgevoerd aan een bestand, bijvoorbeeld een stofvlek heeft gemist, is het niet nodig om voor elke kleine wijziging in de restauratie een nieuw bestand te hebben). In sommige gevallen worden dergelijke originele bestanden gemarkeerd met {{Please-do-not-overwrite-original-files}}.

Het symbool voor uitgelichte afbeeldingen

? Wees voorzichtig met bestanden die een speciale status hebben gekregen zoals Uitgelichte afbeelding (of het equivalent op een ander Wikimedia-project) omdat de status van toepassing is op een bepaalde bestandsversie. Uitgelichte afbeeldingen, Kwaliteitsafbeeldingen en Gewaardeerde afbeeldingen worden geïdentificeerd op hun bestandsbeschrijvingspagina's met {{Assessments}}. (NB de speciale Commons-status gaat niet over op afgeleide bestanden.) De maker van de afbeelding kan kleine wijzigingen aanbrengen wanneer hij denkt dat dit onomstreden zou zijn in de promotiestatus (bijvoorbeeld het verwijderen van stofvlekken of het repareren van een kleine kanteling). Mogelijk controversiële wijzigingen moeten worden besproken met leden van het forum dat de afbeelding heeft gepromoot.

✘ Bestanden gebruikt in Wikimedia-projecten waar het gebruik vereist dat het bestand ongewijzigd blijft - wat betekent dat er helemaal geen overschrijvingen zijn: niet voor updates, kleine verbeteringen of foutcorrecties. Opmerkingen (inclusief het wijzen op fouten en het verwijzen naar andere versies) kunnen vrij worden gemaakt in de beschrijving van het Commons-bestand, maar het bestand zelf mag niet worden overschreven. Upload indien nodig een nieuwe versie als een afzonderlijk bestand. Dergelijke bestanden moeten worden gemarkeerd met {{Please-do-not-overwrite-permanent-version}}.

✘ Controversiële of betwiste wijzigingen. Als een andere editor van mening is dat de wijziging geen verbetering is (zelfs als de editor die de wijziging aanbrengt deze als klein beschouwt), kan de wijziging worden teruggedraaid en moet de nieuwe afbeelding worden geüpload onder een nieuwe bestandsnaam. Zie hieronder.

Respecteer de makers van inhoud

De oorspronkelijke maker van de afbeelding is vaak de beste persoon om bewerkingen uit te voeren. Omdat JPG een lossy-indeling is, kan elke bewerking naar een JPG het beeld enigszins verslechteren; Schijnbaar kleine en "nuttige" bewerkingen, zoals het wijzigen van de witbalans of het toevoegen van ruisonderdrukking, kunnen zelfs aanzienlijke schade aanrichten. Vaak heeft de maker van de afbeelding toegang tot de RAW-bestanden waaruit een nieuwe versie kan worden gemaakt met welke oplossing dan ook. Dit is altijd superieur aan het bewerken van de JPG. Als het een foto is, was de maker van de afbeelding aanwezig toen de foto werd gemaakt, dus zal hij beter in staat zijn om te beoordelen of kleuren en belichting correct zijn. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen dat gebruikers die verbeteringen aan foto's willen aanbrengen, eerst contact opnemen met de maker, hetzij op Commons of elders.

Onbewerkte versies

✓[OK] Soms willen gebruikers nieuwe bestanden uploaden die zijn bewerkt (bijvoorbeeld een foto die is verbeterd voor kleur, contrast, enz., in vergelijking met de onbewerkte foto) ook de originele onbewerkte versie leveren. Het onafhankelijk uploaden van deze categorieën zou onnodig rommelig zijn. De oplossing is om eerst de onbewerkte versie te uploaden en kort daarna de bewerkte versie eroverheen te uploaden, zodat de onbewerkte versie beschikbaar is in de bestandsgeschiedenis. De onbewerkte versies zijn niet bedoeld om onafhankelijk te worden gebruikt en mogen niet worden opgesplitst als afzonderlijke bestanden, tenzij dit nodig is voor een specifiek bekend gebruik. Bestanden die deze aanpak gebruiken, moeten worden gelabeld met {{Unedited version}}.

NB: Het overschrijven van onbewerkte versies is alleen van toepassing kort na het uploaden van de onbewerkte versie en alleen voor de oorspronkelijke uploader bij het uploaden van een verbeterde versie van hetzelfde bestand. In alle andere gevallen gelden de gebruikelijke criteria over overschrijven (is het een kleine verbetering? etc). Daarnaast geldt de gebruikelijke regel over het oplossen van meningsverschillen: als een andere gebruiker het nuttig vindt om het bestand te splitsen, moet het worden gesplitst.

Secundaire afbeeldingen

✓[OK] Soms willen gebruikers een afbeelding opgeven die gerelateerd is aan hun upload, die buiten de Projectdoel als een onafhankelijk bestand. Voorbeelden zijn afbeeldingen van labels die verband houden met het onderwerp van de hoofdafbeelding, of de achterkant van een ansichtkaart als bewijs van auteursrechtelijke status. De oplossing is om eerst de secundaire afbeelding te uploaden en kort daarna de hoofdafbeelding eroverheen te uploaden, zodat de secundaire afbeelding beschikbaar is in de bestandsgeschiedenis. De secundaire afbeeldingen zijn niet bedoeld om onafhankelijk te worden gebruikt en mogen niet worden opgesplitst als afzonderlijke bestanden, tenzij dit nodig is voor een specifiek bekend gebruik. Bestanden die deze aanpak gebruiken, moeten worden gelabeld met {{Secondary image}}. Merk op dat secundaire afbeeldingen niet zijn vrijgesteld van de gebruikelijke vereisten aan licenties.

NB: Het overschrijven van secundaire afbeeldingen is alleen van toepassing kort na het uploaden van de secundaire afbeelding en alleen voor de oorspronkelijke uploader. In alle andere gevallen gelden de gebruikelijke criteria over overschrijven (is het een kleine verbetering? etc). Daarnaast geldt de gebruikelijke regel over het oplossen van meningsverschillen: als een andere gebruiker het nuttig vindt om het bestand te splitsen, moet het worden gesplitst.

Bestanden met huidige gegevens

✘ Wees voorzichtig met het overschrijven van bestanden met nieuwe versies die nieuwe informatie weergeven, omdat dit in veel gevallen niet is wat hergebruikers willen.

✓[OK] Bestanden kunnen echter voor hergebruikers worden geïdentificeerd als bestanden waar informatie kan worden bijgewerkt - deze bestanden kunnen en moeten worden overschreven om indien nodig nieuwe informatie weer te geven. Identificatie kan zijn door de bestandsnaam, bestandsbeschrijving, categorieën, of (het duidelijkst) met het {{Current}} sjabloon. Een bestand met de naam "File:Germany location map.svg" geeft naar verwachting de huidige grenzen aan en wordt naar verwachting bijgewerkt als bijvoorbeeld de grenzen zijn gewijzigd of fouten zijn waargenomen. Aan de andere kant wordt verwacht dat een bestand met de naam "File:Germany, Federal Republic of location map October 1949 - November 1950.svg" correct is voor die periode en niet de huidige grenzen weergeeft.

NIET overschrijven

Uitzonderingen op de regel over minimale wijzigingen

  • Uitzonderingen op de regel dat een bestand met minimale wijzigingen dient te worden geüpload als hetzelfde bestand zijn:
    • ✘ Digitale restauratie
    • ✘ Bestanden waaraan een speciale status is toegekend, zoals Uitgelichte afbeelding, Kwaliteitsafbeeldingen, of een vergelijkbare status op een ander Wikimedia-project. Dergelijke bestanden zijn gemarkeerd met {{Assessments}}.
    • ✘ Bestanden die worden gebruikt in Wikimedia-projecten waar het gebruik vereist dat het bestand ongewijzigd blijft
    • ✘ Controversiële of betwiste wijzigingen - zie hieronder.
    • ✘ Kunstmatig opschalen of vergroten met behulp van een tool, inclusief op AI gebaseerde of deep learning-services
    • ✘ Delen van historische afbeeldingen verwijderen.
      Historische gravures hebben bijvoorbeeld vaak een rand en tekst die de afbeelding onder de afbeelding beschrijft. Als het deel uitmaakte van de oorspronkelijke compositie en u wilt het verwijderen voor enig gebruik op Wikimedia-sites, upload het dan als een nieuw bestand. Als er annotaties of markeringen in de afbeelding staan die geen deel uitmaakten van de oorspronkelijke compositie, kunnen deze worden verwijderd en in het sjabloon {{Information}} worden geplaatst, zonder dat u deze als een nieuwe afbeelding hoeft te uploaden; in het geval van Bundesarchief-afbeeldingen is er bijvoorbeeld meestal een oproepnummer en datum van de foto.

Belangrijke veranderingen

  • ✘ Grote veranderingen (bijv. een radicaal gewas)
  • ✘ Wijzigingen die verschillende gegevens weergeven (bijvoorbeeld het bijwerken van een kaart)
    • ✓[OK] tenzij het bestand is gemarkeerd als bijwerkbaar - d.w.z. geïdentificeerd door hergebruikers als een bestand waar informatie kan worden bijgewerkt, door de bestandsnaam, beschrijving of met het sjabloon {{Current}}

Niet gerelateerde bestanden

  • ✘ Volledig niet gerelateerde bestanden
    • ✘ Verschillende bestanden over hetzelfde onderwerp (zoals een foto van een koe die is geüpload over een andere foto van een koe)
    • ✘ Verschillende bestanden met betrekking tot exact hetzelfde object (bijvoorbeeld een andere foto van Michelangelo's David)
    • NB: Overschrijf een bestand niet om het te verwijderen; Volg dan het verwijderingsbeleid.

Controversiële of betwiste wijzigingen

✘ Wijzigingen in een bestand die waarschijnlijk zullen worden betwist, moeten worden geüpload naar een afzonderlijke bestandsnaam. Upload oorlogen waarbij bijdragers herhaaldelijk verschillende versies van een bestand uploaden in een poging om hun versie de zichtbare te laten zijn, zijn altijd ongewenst. Net als bij andere vormen van bewerkingsoorlogen, kunnen gebruikers die zich daarmee bezighouden worden geblokkeerd voor bewerken.

Als een andere redacteur denkt dat een wijziging geen verbetering is (zelfs als de redacteur die de wijziging aanbrengt denkt dat deze klein is), kan de wijziging worden teruggedraaid. Zodra een wijziging is teruggedraaid, moet de nieuwe afbeelding worden geüpload onder een nieuwe bestandsnaam (tenzij de terugdraaiende editor expliciet of impliciet instemt met de betwiste wijziging). Dit geldt zelfs als de wijziging volgens één redacteur noodzakelijk is om een inbreuk op het auteursrecht te voorkomen: in dit geval, als er geen overeenstemming kan worden bereikt door discussie, moet het oude bestand worden genomineerd voor verwijdering.

Hoe meer bekend gebruik van een bestand er is (door transclusies op Wikimedia-projecten), hoe voorzichtiger bijdragers moeten zijn bij het beslissen of een wijziging "klein" is. Wijdverbreid gebruik van een bestand maakt het waarschijnlijker dat zelfs kleine wijzigingen controversieel zullen zijn. Bij twijfel voorkomt uploaden als een afzonderlijk bestand mogelijke verrassingen voor hergebruikers. In sommige gevallen kan voorafgaande discussie met eerdere uploader(s) of op locaties waar het bestand in gebruik is, helpen beslissen of een geplande wijziging als "klein" kan worden beschouwd.

Wijzigingen die de consistentie met andere afbeeldingen verbreken

✘ Wanneer afbeeldingen onderling consistent zijn, mogen afzonderlijke afbeeldingen niet worden gewijzigd op een manier die ze inconsistent maakt met de andere. (Bijv. File:Icosahedron flat.svg had niet overschreven mogen worden met een witte versie, omdat dat de consistentie van de set verbreekt.)

✓[OK] Kleine wijzigingen kunnen worden aangebracht in alle afbeeldingen, zolang ze consistent blijven. (Het was bijvoorbeeld prima om cirkels rond getallen in File:Hawaiian Eruption-numbers.svg te verwijderen, omdat het werd gedaan met alle afbeeldingen in de set.)

Voorbeelden

Kleine verbeteringen

Zie bijvoorbeeld de versiegeschiedenissen van

Kleine verbeteringen voor tekstuele elementen zijn het corrigeren van de spelling op de labels van een kaart. Het vertalen van de labels van een kaart van het Engels naar het Duits is daarentegen een grote verandering en moet als een afzonderlijk bestand worden geüpload.

Aanzienlijk bijsnijden

Of een uitsnede "substantieel" is, hangt deels af van het aandeel van de bijgesneden afbeelding en deels van hoeveel de uitgesloten inhoud de compositie beïnvloedt. Voor een afbeelding van een museumobject op een grijze achtergrond werd het bijsnijden veel dichter bij het object beschouwd als een kleine uitsnede:

Aan de andere kant werd de onderstaande foto van Martin Scorsese aanzienlijk bijgesneden voor een close-up op zijn gezicht en werd het resultaat in een apart bestand geplaatst. De onderstaande foto van een berg werd bijgesneden om hem substantieel opnieuw samen te stellen:

Bij het bijsnijden van een JPEG afbeelding, vergeet niet om altijd verliesvrij bijsnijden te gebruiken.

  • Voorbeeld: Dit portret uit 1899 van een jongeman met een vis door Wilhelm von Gloeden werd geüpload in 2005, maar vervolgens overschreven in 2010 door een volledige lengte niet-bijgesneden versie. Hoewel het de bedoeling was om de afbeelding te herstellen naar een versie van betere kwaliteit, bleek het overschrijven zeer controversieel omdat het de context veranderde van een bescheiden pose naar een naakt met potentiële erotische connotaties. In sommige bestaande transclusies was deze verandering ongewenst en veroorzaakte controverse. Het uploaden van de afbeelding van hogere kwaliteit als een afzonderlijk bestand zou dit hebben vermeden.

Onbewerkte versies

Secundaire afbeeldingen

  • Voorbeeld: File:Neapolitan Fisherboy.jpg is een afbeelding van een sculptuur en bevat een afbeelding van het label van de sculptuur in de bestandsgeschiedenis.
  • Voorbeeld: File:William Shatner Star Trek.JPG is een publiciteitsfoto van William Shatner als James Kirk uit het televisieprogramma Star Trek, en de oudste afbeelding in de bestandsgeschiedenis wordt gebruikt om de status van het publieke domein te verifiëren.

Bestanden met huidige gegevens

Voorbeelden:

Controversiële of betwiste wijzigingen

Permanente versies

Naar bestanden linken

Naamsvermelding

Zorg ervoor dat u de oorspronkelijke auteur op de juiste manier aangeeft en dat u een licentie toepast die compatibel is met het oorspronkelijke bestand. U kunt {{Derived from}} en {{Derivative versions}} om de bestanden te koppelen. Er zijn ook meer specifieke afgeleide sjablonen beschikbaar, waaronder {{Image extracted}}, {{Retouched picture}} en {{Attrib}}.

Het veld "andere versies" van het sjabloon information gebruiken

Het sjabloon {{Information}} heeft een parameter |other versions die u kunt gebruiken om te koppelen tussen verschillende versies van een bestand. U kunt

Link naar een variabele inhoud

Wanneer u een stabiele koppeling van de andere projecten wilt bieden of gebruiken voor een afbeelding die naar verwachting herhaaldelijk zal worden bijgewerkt, kunt u dit op verschillende manieren doen:

  • Label de afbeeldingspagina met het sjabloon {{Current}} (zie Bestanden met huidige gegevens). Het grootste nadeel is dat de oude versie niet direct kan worden gekoppeld als dat nodig is.
  • Maak een bestandsomleidingspagina onder een fictieve bestandsnaam op Commons en gebruik een link naar deze bestandsnaam op de andere projecten. Wijzig de omleiding naar elke nieuwe versie (inkomende links van andere projecten hoeven niet te worden bijgewerkt). Dit betekent dat u slechts één link moet bijwerken in plaats van veel. (Opmerking: het effect van overschrijven of overschakelen kan enigszins worden vertraagd door cachevertraging of kan mislukken door fouten in de software.) Voorbeeld: link naar File:Africa borders redirect op Wikipedia, en op Commons hebben File:Africa borders redirect verwijzen naar File:Africa borders 2011, File:Africa borders 2012, ... indien nodig.
  • Combineer de twee methoden. Een bepaalde versie kan afzonderlijk worden geüpload (en gekoppeld) onder hun specifieke permanente bestandsnamen en een andere bestandsnaam kan worden gemarkeerd met {{Current}} versie en ooit worden overschreven door de huidige versie. Dat betekent (net als de vorige oplossing) dat de huidige versie beschikbaar is onder twee bestandsnamen: één voor de constante inhoud en één voor de bewerkbare inhoud. Deze oplossing zou meer immuun moeten zijn voor cachevertraging en software-update bugs dan de vorige.

Waarschuwing: wanneer u een van deze oplossingen uitvoert, moet u ervoor zorgen dat gebruikers van de bestandsnaam duidelijk weten dat de inhoud van het bestand kan veranderen en proberen het gebruik van het bestand te controleren voordat u de doorverwijzing bijwerkt of het bestand overschrijft.

Voetnoten

  1. Een bestand kan worden overschreven door elke gebruiker met een account ouder dan 4 dagen vanaf de bestandsbeschrijvingspagina van het bestand met behulp van de link Een nieuwe versie van dit bestand uploaden/ onder de bestandsgeschiedenis; of via Special:Upload. Special:Upload biedt twee waarschuwingsberichten bij het overschrijven van een bestaand bestand – MediaWiki:UploadFormPreviewOverwriteError en MediaWiki:Fileexists (zie ook Phab:T41344). De UploadWizard staat het overschrijven van bestanden niet toe.

Zie ook

Help

Manieren om help te krijgen

Ander beleid en richtlijnen